Hooggevoeligheid, wat is dat eigenlijk  en HOE WEET IK OF IK HOOGSENSITIEF BEN??

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is een eigenschap, een persoonskenmerk, en geen ziekte of zwakte. Het is een (aangeboren) eigenschap, waarvan het bestaan wetenschappelijk is vastgesteld. Mensen, die hooggevoelig zijn hebben een gevoeliger centraal zenuwstelsel, waardoor meer prikkels binnenkomen én deze diepgaander worden verwerkt. 15-20% van alle mensen is hoogsensitief. Dat is best veel en daarom is het zo belangrijk dat er aandacht is voor het begrijpen, herkennen, erkennen en omgaan met hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit uit zich in een hoge mate van gevoeligheid van prikkels op de zintuigen (ogen (zien), oren (horen), neus (ruiken), mond (proeven) en huid (tast/gevoel). Daarnaast heeft een (groot) deel van de hooggevoelige mensen een goed ontwikkelde intuïtie, die ervoor zorgt dat je heel goed in staat bent stemmingen en emoties van anderen op te pikken. Met name dat laatste zorgt er vaak voor dat je stemmingen van anderen overneemt, merkt dat je energie wegstroomt en je je op onverklaarbare wijze beroerd kunt gaan voelen of juist heel blij. Zo lang je moeite hebt met het onderscheid maken tussen welke emotie en welke stemming van jou is en welke van de ander, dan ervaar je je hooggevoeligheid waarschijnlijk als een last.


WAAR HEBBEN HOOGSENSITIEVE MENSEN LAST VAN?

Iedereen is uniek en dat betekent dat je ook HSP niet over één kam moet scheren. Niet iedereen is op alle zintuigen even gevoelig. Wat belangrijk is om te weten voor jezelf, is welke zintuigen gevoeliger zijn, zodat je daar iets mee kunt doen. Veel voorkomende ‘lastsituaties’ zijn lawaaiige ruimtes, inspannende vergaderingen, veel mensen bij elkaar, rommelmarkten, conflictsituaties, kriebelende kleding, etc. Ook zijn veel hooggevoelige mensen (van kindsaf aan) gewend zich aan te passen aan de buitenwereld. Dat kost heel veel energie en bovendien weet je op een bepaald moment niet meer wie jezelf bent en wat je wilt. Je kunt oververmoeid raken, je kent je eigen grenzen niet meer, bent snel gestrest en bent gevoelig voor een burn-out. Wat er nodig is, is het ontwikkelen van je zogenaamde ‘ik-kracht’.

WAT ZIJN DE POSITIEVE KANTEN VAN HOOGGEVOELIGHEID?

Er zitten veel positieve kanten aan hooggevoeligheid, die onmisbaar zijn in de maatschappij. Hiermee kun je namelijk het gevoel en het verstand in balans brengen en daarmee mensen met elkaar verbinden. En vooral kom je door het herkennen en erkennen van die eigenschappen bij jouw kern, daar waar het bij jou om draait, wie je bent.

Van de positieve kanten kun je optimaal gebruik gaan maken als je je bewust bent geworden van je eigen hoogsensitiviteit en je weet hoe je hier op zo’n manier mee om kunt gaan, dat je energieniveau op peil blijft, je je grenzen kunt aangeven en je jezelf leert accepteren. Hooggevoelige mensen hebben namelijk (veel) empathisch vermogen, voelen emoties en situaties aan, hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel, een goede intuïtie, zijn creatief en kunnen intens genieten van kleine dingen. En dat is nog maar een kleine greep uit de vele prachtige eigenschappen van een HSP. 



Met Sense@Work begeleid ik HSP, die zichzelf (weer) willen herkennen en erkennen en die deze zoektocht aan willen gaan met als doel te mogen zijn wie ze zijn en te gaan leven vanuit hun prachtige kwaliteiten. Ik ben opgeleid tot hooggevoeligheidsdeskundige, ben daarnaast ervaringsdeskundige en heb inmiddels veel ervaring in het begeleiden van HSP. Wil je meer weten of een kennismakingsgesprek afspreken, neem dan contact met me op.