De weg naar binnen

Hoe bekend is voor jou de weg naar binnen? Zoals je naar binnen gaat in je huis, maar dan in je zelf. Naar die plek waar je jezelf bent, je essentie en van waaruit je je leven wilt leven, in overeenstemming met jouw unieke talenten en passies?

jouw route

De weg naar binnen

De weg naar buiten is vaak gemakkelijk te vinden. Al wil je naar de andere kant van de wereld, de route is zo gevonden. Je neemt een vliegtuig, je pakt een auto en voor je het weet ben je op de plaats van bestemming.  En als je hooggevoelig bent, voel je vaak ook haarfijn aan hoe het bij de ander is. Maar hoe zit het met die route bij je zelf naar binnen? Ken je daar de weg of mag je je een weg banen door het bos en kom je steeds een stukje dichter bij jezelf?

Voor mij is het een weg, die langzaamaan vorm begint te krijgen. Iedere dag ontvouwt zich weer een nieuw stukje van de weg. En onderweg is het leven, met situaties, vragen en steeds vaker ook antwoorden. Het  gaat dan over vragen als wie ben ik en wat wil ik. Die vragen zijn, na een recente echtscheiding, van het diepste belang geworden en ze spelen op ieder denkbaar niveau.

Laatst bijvoorbeeld, kwam de vraag wat wil ik op een heel basaal niveau voorbij, toen ik bij de supermarkt alweer bijna gedachteloos dezelfde spulletjes in mijn karretje laadde als ik in mijn 15 jaar huwelijk had gedaan. Ik bedacht me dat ik nu zelf mocht bepalen wat ik wilde eten in plaats van bedenken wat de kinderen lekker vinden en mijn ex-man. En ik voelde me daardoor heel ongemakkelijk, want ik wist niet goed waar ik zin in had, wat ik wilde. Dat ik dus op dat basale niveau eigenlijk weer mocht gaan ontdekken wat bij mij hoort, wat ik wil, wat goed voelt in mijn lijf en past bij mij. Deze bewustwording vond mijn hoofd vrij beangstigend, want wat als ik dit al niet wist, hoe moet dat dan met keuzes, die me op diepere lagen bezighouden, zoals wat wil ik echt in mijn werk, wat drijft mij ten diepste en wat heb ik echt te doen op deze aarde.

jezelf zijn

Verandering

Mijn hart was aan de andere kant aan het juichen dat ik me dit bewust was geworden, omdat ik nu weer naar binnen mocht gaan en daar mocht gaan voelen en door het voelen op dit basale niveau van wat ik wil en wat bij mij past, ontstaat er ruimte om te zijn bij wat er van binnen verder leeft en aandacht wil. Mijn doel is niet om als een razende met een hakbijl door het bos te gaan, maar om stil te staan bij wat zich aandient in mijn bewustzijn, te luisteren, erbij te zijn en dan bewuste keuzes te maken, die kloppen voor mij en passen bij mij. En van daaruit in actie te komen, te doen, neer te zetten en te leven!

Jezelf zijn

Geaard zijn

Voor mij is de natuur in dit proces een enorme inspiratiebron, omdat die precies is zoals die moet zijn en ieder onderdeel daarin ook mag zijn wat het is, mag doen waarvoor het bedoeld is, zonder oordeel. En ook helpt de natuur om met beide benen op de grond te staan, te aarden, mijn eigen plek in te nemen, te voelen in mijn lijf en te luisteren, echt te luisteren naar wat dat gevoel wil vertellen.

Ieder onderdeel van de natuur is van binnen verbonden met buiten en niet andersom. Zijn in de natuur voelt daarom zo dichtbij mijn eigen zijn en in verbinding met alles wat er leeft.

Wat mij dus helpt om de weg naar binnen te vinden is de natuur. Wat helpt jou om je van binnenuit te verbinden met jezelf en met de buitenwereld?  Voel je vooral ook welkom om daar iets over te delen.

Groet,

Heleen

 

Contactgegevens

Heleen Visser
Kogge 9
3904 SV Veenendaal
0648018243