Aarden is het werkwoord van aarde. De aarde is de planeet waarop we wonen, maar ook de grond waarin planten, bomen en struiken groeien. De flora heeft dus een rechtstreekse en essentiële verbinding met de aarde om te kunnen groeien, bloeien en stevigheid te hebben. Bomen hebben vaak een wortelstelsel dat net zo groot is als de boom, die erboven groeit. Dit wortelstelsel geeft de boom stevigheid en kracht, zodat hij niet zo snel zal omwaaien. Ook voor ons als mensen is het essentieel om ons te verbinden met de aarde. Hoe beter we geaard zijn, hoe minder snel we van ons stuk te krijgen zijn, hoe flexibeler we zijn en hoe beter we in balans zijn.

Hooggevoelige mensen hebben vaak moeite om te aarden en hebben daar tegelijkertijd een grote behoefte aan, omdat ze daardoor weer in contact kunnen komen met wie ze werkelijk zijn. Ze  hebben de neiging om zo af te stemmen op andere mensen, dat ze zichzelf daarin verliezen. Soms weten ze niet meer welke emoties van henzelf zijn en welke van andere mensen. Ook zijn hsp-ers van nature creatief, fantasierijk en vaak ook spiritueel ingesteld, wat prachtige kwaliteiten zijn, die echter energetisch op een hoger niveau plaatsvinden. Als  hsp-ers niet goed geaard zijn, kunnen mensen die zich van nature op een minder hoog energetisch niveau bevinden, hen als zweverig betitelen. Dat leidt bij de hooggevoelige mens dan vaak weer tot een onbegrepen gevoel en een neiging zich te gaan aanpassen aan de buitenwereld.

Door te aarden breng je de energie uit je hoofd naar je lijf en ontstaat een balans. Juist hierdoor kun je ook weer in contact komen met je intuïtie. Aarden helpt een hooggevoelige ook om beter bestand te zijn tegen stress en onrust, omdat geaard zijn zorgt voor stabiliteit en een letterlijke steun onder je voeten, die helpt om te relativeren. Niet voor niets betekent ‘met beide benen op de grond staan’, dat iemand realistisch is. En realistisch kun je alleen maar zijn wanneer je hoofd en je lijf met elkaar in verbinding staan. Op dat moment ontstaat er ruimte om in alle rust bewust afwegingen en keuzes te maken.

Als ik vroeger een presentatie moest geven, was ik zo zenuwachtig en gestrest, dat ik voor mijn gevoel alleen nog uit een hoofd bestond. Een hoofd dat mij vertelde, dat ik niet goed genoeg was, vast zou vergeten wat ik zou moeten zeggen en al zeker geen antwoord zou weten op vragen uit de zaal, kortom dat ik volledig af zou gaan. Ik verloor mij volledig in doemgedachten, realisme was ver te zoeken en ook mijn intuïtie had mij in de steek gelaten. Was ik namelijk geaard geweest, dan had ik kunnen bedenken dat ik eerdere presentaties ook had overleefd, sterker nog, dat deze best goed waren gegaan. En ik had kunnen bedenken dat rust mij zou helpen om de presentatie tot een goed einde te brengen. En zo had ik nog veel meer kunnen bedenken, dat mij had geholpen op dat moment.

Als je je een beetje herkent in dit verhaal, dan kun jij ook veel profijt kunt hebben van (beter) geaard zijn. En hoe doe je dat dan? Veel mensen herstellen de verbinding met de aarde (on)bewust door een bos- of strandwandeling te maken of een middagje in de tuin te werken. Dit geeft vaak veel energie doordat het fysieke contact met de natuur het makkelijker maakt om je te verbinden met je eigen natuur. Dit is altijd een mooie manier om te aarden. Daarnaast kun je ook op vele andere plekken zorgen dat je het contact met jezelf herstelt door te aarden. Hieronder staat een tweetal oefeningen.

1. Grond voelen

Wat je altijd kunt doen, is je beide voeten op de grond zetten als je gaat zitten. Leer jezelf dit aan als basishouding. Ben je ervan bewust hoe de grond onder je voeten voelt, stevig, zacht, glad, hobbelig. Hoe directer je contact met de grond/aarde, hoe meer verbinding er kan ontstaan. Als je in de gelegenheid bent, kun je je schoenen uitdoen om meer te voelen. Als je het nog lastig vindt om de grond onder je voeten te voelen, kun je eerst een paar keer met je voeten op de grond stampen of op en neer springen.

De volgende oefening is een heel goede oefening voor hooggevoelige mensen. In het begin kost het misschien wat tijd, maar door hem eerst dagelijks te oefenen, (bij voorkeur ’s morgens om stevig en geaard aan de dag te beginnen) kun je hem uiteindelijk ook overal uitvoeren en ben je zo klaar.

2. Wortelen

Ga op een stoel zitten met 2 voeten stevig op de grond of ga staan, wat je fijner vindt. Het werkt ook hier het beste als je op blote voeten of sokken contact maakt met de vloer. Haal een aantal keren diep adem, in door je neus en uit door je mond.  Als het je helpt, kun je je hand op je buik leggen om dieper in te kunnen ademen. Ga dan met je aandacht naar je voeten en voel hoe je voeten contact maken met de aarde. Stel je voor dat er uit je voeten wortels (of kabels of draden) groeien de aarde in. Onder de grond vertakken de wortels zich, zodat ze een stevige basis vormen onder je voeten. Je kunt de wortels zo dik maken als je wilt en zo wijd vertakt als je wilt, zodat je precies de basis hebt, die jij nodig hebt om je krachtig en in balans te voelen. Als je zover bent, stel je dan voor dat er vanuit de aarde en door de wortels heen energie naar boven stroomt, je lichaam in. En stel je voor dat de energie alles wat je niet nodig hebt, zoals spanningen, stress en ongewenste gedachten mee terug neemt de aarde in en vervolgens weer positieve energie uit de aarde je lichaam in pompt. Doe dit totdat je voelt dat het goed is en je geaard door de dag kunt gaan.

Soms helpt het om de oefening door iemand anders voor te laten lezen, zodat je zelf helemaal naar binnen kunt gaan en kunt ervaren wat het met je doet.

Misschien heb jij nog wel andere manieren om te aarden. Alles dat werkt, is goed. Ik nodig je van harte uit om voor jou werkende aardingsoefeningen te delen. Delen kan via social media of via het contactformulier.

Contactgegevens

Heleen Visser
Kogge 9
3904 SV Veenendaal
0648018243