Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse ‘vacatio’ en betekent  ‘vrij van verplichtingen’.  Een heerlijk vooruitzicht, tijd voor jezelf en degenen met wie je op vakantie bent, alleen maar doen waar je zin hebt, niks hoeven en vooral: GENIETEN!

Hooggevoelige mensen zijn als geen ander in staat om te genieten  als ze in hun kracht staan. Genieten van de natuur, mooie kunst of muziek, lekker eten en drinken, theater, samenzijn met vrienden of familie, alleen zijn met een boek, enz. Ieder op zijn eigen manier en ieder van zijn eigen dingen.

In mijn kindertijd gingen wij jaarlijks kamperen en daarvan heb ik altijd intens genoten. Jarenlang zaten we iedere zomer vier weken op een camping op Ile de Ré, een eilandje voor de Franse Westkust, waar de tijd lijkt stil te staan. Midden in de duinen, met alleen een zandpad, dat ons scheidde van het strand en de zee, waar het duinriet stond te wuiven in de wind, stonden we met onze bungalowtent tussen voornamelijk Fransen. Als het vloed was, hoorde je op de camping de golven in de branding breken en je kon de zee ruiken als je voor je tent zat. Ik kan me het enorme gevoel van vrijheid en rust nog herinneren als mijn zusje en ik met mijn vader forten bouwden op het strand en dan wachtten tot de zee ons wegspoelde. Of als we met mijn Franse vakantievriendinnetje door de duinen struinden en het duinriet langs onze armen en benen kietelde.

Voor mij is het ultieme vakantiegevoel nog steeds het ervaren van vrijheid en rust (en lekker eten en drinken).

Vóór het genieten van vakantie kan beginnen, gaan veel hooggevoelige mensen eerst vaak door een periode van vakantiestress. Er ‘moet’ dan nog van alles en lichaam en geest hebben de eerste dagen van de vakantie nodig om te ‘ontprikkelen’  van werk, thuis en de reis en gewend te raken aan de nieuwe prikkels en het andere ritme op vakantie. Heel logisch en passend bij veel hooggevoelige mensen om tijd nodig te hebben om los te laten en te wennen aan een nieuwe situatie. De stress ontstaat door alle (belemmerende) gedachten die je daarover kunt hebben en die vaak te maken hebben met verwachtingen, die je hebt van vakantie en die je waar ‘moet’ maken.

Vakantie betekent  dat je vrij bent van verplichtingen , dus ook vrij van de verplichting om te ‘moeten’ genieten en te ‘moeten’ ontspannen. Die vrijheid maakt ruimte voor dat wat er is. Ik gun het iedereen om vrij te zijn van verplichtingen tijdens de vakantie en het ‘moeten’ los te laten, zodat er ook ruimte ontstaat voor jouw ultieme vakantiegevoel. Nelson Mandela heeft een prachtig gedicht geschreven over ‘Loslaten’ en daaruit wil ik graag een regel met jullie delen: ‘Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten, maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben’.

Contactgegevens

Heleen Visser
Kogge 9
3904 SV Veenendaal
0648018243

%d bloggers liken dit: