Ik hou van.. mij
hoor je nooit zingen
Ik hou van mij
wordt nooit gezegd
maar ik hou van mij
ga ik toch zingen
want ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt…

Harry Jekkers – Ik hou van mij

Zeg je wel eens tegen jezelf: Ik hou van mij? Gefeliciteerd als je dit doet! We gaan er voor het gemak even vanuit dat je niet behoort tot de relatief kleine groep, die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft en voor wie deze uitspraak een andere waarde heeft. Omdat je dit blog leest, is de kans groter dat je tot de 20% van de mensen behoort, die hooggevoelig is en veel hooggevoelige mensen vinden het nog niet zo gemakkelijk om dit tegen zichzelf te zeggen (of te denken). Dus nogmaals gefeliciteerd dat je ‘ik hou van mij’ tegen jezelf zegt.

En als je dit niet tegen jezelf zegt, niks aan de hand. Harry Jekkers had er geen liedje over geschreven, wanneer iedereen dit tegen zichzelf zou zeggen tenslotte. Grote kans dat er gedachten in je opkomen als: ‘dat zeg je toch niet over jezelf’, ‘hoe kan ik nou van mezelf houden’, ‘dan ben je arrogant, als je dat zegt’, ‘ik vind mezelf soms best leuk, maar houden van…’, ‘daar heb ik eigenlijk nog nooit zo over nagedacht’, ‘leuk, omdenken..’, of nog iets heel anders….

Stel nou dat je tegen jezelf zou zeggen: ‘ik hou van mij’, welke kwaliteiten en eigenschappen komen er dan bij je boven, waar je van houdt? Kijk eens of je er 5 kunt benoemen. Lukt dat? Hier spelen meerdere factoren een rol. Een factor, die het moeilijker maakt, zeker voor hooggevoelige mensen, is dat het noemen van kwaliteiten vaak lastiger is dan het noemen van ontwikkelpunten. Een factor, die het makkelijker maakt is dat het makkelijker is om van positieve eigenschappen te houden, dan van negatieve eigenschappen, hoe subjectief die beiden ook zijn.

Wat vind jij negatieve eigenschappen van jezelf? Bedenk er eens een paar. Ik daag je uit om de komende tijd tegen jezelf te zeggen: ‘Ik hou van mij, ook met ….. eigenschap. Als je vanuit je (oordeelloze) hart naar jezelf kunt kijken in plaats van vanuit je (oordelende) hoofd, ga je ook vanuit je hart keuzes maken en wie weet hoe snel jij, vanuit je hart, ‘ik hou van mij’ gaat zeggen.

https://www.youtube.com/watch?v=RPhn9g6SEIU

Contactgegevens

Heleen Visser
Kogge 9
3904 SV Veenendaal
0648018243