goed of foutIn mijn coachingspraktijk komen regelmatig cliënten, die heel goed weten wat ze NIET willen. Ik wil me niet meer aanpassen; ik wil niet zo perfectionistisch zijn; ik wil geen stress meer; ik wil me niet zo onbegrepen voelen. Bij de beantwoording van de vraag ‘en wat wil je wél bereiken/waar ben je wél goed in, blijft het vaak stil.

Gisteren kwam mijn zoon van 9 thuis met een rekentoets. Bovenin staat met rood ‘1 ft’. Ik heb de opdrachten geteld en wat blijkt, hij heeft er 28 goed. Hij heeft dat niet gezien, want hij gaat  niet tellen hoeveel opdrachten er in het totaal zijn. Wat hij wel ziet is dat hij er 1 fout heeft. Dit systeem, dat uitgaat van het repareren van tekortkomingen, het maken van zo min mogelijk fouten, zit diep verweven in onze Nederlandse cultuur. Entreetoetsen op school geven inzicht in wat de leerling nog niet kan, waar nog aan gewerkt moet worden. Functionerings- en beoordelingsgesprekken gaan vaak uit van wat nog niet goed is, wat nog ontwikkeld moet worden. Niet zo gek dat perfectionisme, faalangst en (op latere leeftijd) burn-out op de loer liggen.

Stel nou dat je boven die toets zet: 28 van de 29 goed. Het komt op hetzelfde neer als 1 fout, maar wel met een heel andere boodschap. Voel maar eens het verschil als je naar ‘1 fout’ kijkt of naar ’28 van de 29 goed’. Misschien zegt een kind wel dat hij er de volgende keer 29 goed wil hebben en toch voelt dat anders dan dat hij er geen een fout wil hebben. Wat als je in een functioneringsgesprek focust op wat er goed gaat en hoe je dat verder uit kunt bouwen, welke talenten krijg je dan te zien van je medewerkers? En wat doet de focus op wat goed gaat met het zelfvertrouwen en zelfbeeld van kind en medewerkers?

Ik ben ervan overtuigd dat een stimulerende omgeving beter werkt op ontwikkeling van talent en op jezelf zijn, dan een omgeving die uitgaat van het minimaliseren van fouten. In de eerste omgeving is ruimte voor passie en dromen, voor voelen, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. In de tweede omgeving is angst en controledrang, niet meer weten wat je wél wilt, leven vanuit je hoofd en een groot risico op stress.

Graag nodig ik je uit, voor jezelf, je kind(eren), je medewerkers, om eens bewust te focussen op wat er goed gaat en wat dit je oplevert. En voel je vrij om dit te delen.

 

 

 

 

 

Contactgegevens

Heleen Visser
Kogge 9
3904 SV Veenendaal
0648018243